VERSOEPELDE VOORWAARDEN VOOR TEGEMOETKOMING ENERGIEKOSTEN ENERGIE-INTENSIEF MKB (TEK)

12-12-2022

In de metaalsector - ook onder onze deelnemers - is er veel energie-intensief mkb. Speciaal voor deze bedrijfstak bestaat de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Dit is een tijdelijke financiële tegemoetkoming voor de toch al zo hoge energiekosten. En er is goed nieuws, want sinds 14 oktober zijn de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op deze regeling versoepeld.

Lees verder

VERSOEPELDE VOORWAARDEN VOOR TEGEMOETKOMING ENERGIEKOSTEN ENERGIE-INTENSIEF MKB (TEK)

Verruimingen in de regeling

TEK is op de volgende punten aangepast, in het voordeel van de ondernemer:

  • De energiekosten hoeven nog maar 7% te zijn van de totale omzet. Eerder was dit 12,5%.
  • Er is geen eis meer aan de minimumhoeveelheid die een onderneming jaarlijks verbruikt. Eerder kwam een onderneming alleen in aanmerking voor de TEK bij een jaarlijks verbruik van meer dan 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit. Deze voorwaarde is nu geschrapt. 

TEK: voor energie-intensief mkb

U komt in aanmerking voor TEK als de energiekosten van uw mkb-onderneming een relatief groot deel uitmaken van de omzet. U krijgt een compensatie van 50% van de energiekostenstijging. De stijging van de kosten moet wel hoger zijn dan een bepaald minimumbedrag.

Goed om te weten: u vraagt TEK aan over de periode 1 november 2022 tot en met december 2023. TEK gaat in het eerste kwartaal van 2023 open. Zodra TEK opent, kunt u wel met terugwerkende kracht de tegemoetkoming aanvragen.

Op de hoogte blijven of meer weten?

Op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland kunt u op de hoogte blijven van de – elkaar vlot opvolgende – ontwikkelingen rond TEK. Wilt u advies? Heeft u vragen over hoe om te gaan met hogere energiekosten, energiereductie en hoe dit te monitoren? Neem dan gerust contact op met Erik Schepers, adviseur op het gebied van milieu en duurzaamheid.

Expertises

Energie

Meer over Energie