Update Stimulering Duurzame Energie (SDE)

19-02-2023

Hieronder vindt u de update voor de Stimulering Duurzame Energie (SDE).

Meer kans op subsidie voor minder rendabele technieken

In een nieuwe ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) maken subsidieaanvragen met inzet van minder rendabele technieken meer kans op subsidie. Het gaat hierbij om technieken die werken met lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen. Nieuw in de regeling is dat voor deze technieken in 2023 budget gereserveerd is. Ondernemers kunnen van 6 juni tot en met 6 juli aanvragen. Er is in totaal € 8 miljard subsidie beschikbaar.

Extra eis voor zon-PV-projecten

Door de krapte op het elektriciteitsnet, gaat er mogelijk ook een extra eis voor zon-PV-projecten kleiner dan 1 MWp gelden. Productie-installaties mogen in dat geval maximaal 50% van het piekvermogen van de zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Weinig tot geen SDE++-subsidie

Door de hoge energieprijzen is het voorlopige correctiebedrag (de gemiddelde energieprijs van het voorgaande jaar) hoger dan afgelopen jaar. Dit betekent dat in 2023 weinig tot geen SDE++-subsidie wordt uitgekeerd. Dit komt omdat de SDE++ rekening houdt met onder meer de opbrengsten uit de door u opgewekte energie.

Expertises

Energie

Meer over Energie