NIEUWE ERKENDE MAATREGELENLIJST, NIEUWE KANSEN

07-12-2022

Veel mkb-metaalondernemers vallen onder de energiebesparingsplicht en de informatieplicht energiebesparing. Vanaf 1 juli 2023 zijn nieuwe verplichtingen in een geactualiseerde erkende maatregelenlijst (EML). Welke kansen liggen hier voor u als metaalondernemer in een tijd van extreem hoge energieprijzen?

Lees verder

NIEUWE ERKENDE MAATREGELENLIJST, NIEUWE KANSEN

De EML is een lijst met allerlei mogelijke energiebesparende maatregelen. Bij elke maatregel staat op welk moment het loont om de maatregel te treffen: op elk zelfstandig moment of alleen op een natuurlijk moment zoals vervanging of reparatie. Ook staat bij elke maatregel wat de terugverdientijd is. Maar de terugverdientijden die in de EML staan, zijn gebaseerd op gemiddelde investeringskosten, energieverbruik en -prijzen…

Hoe hoger de energieprijs…

Met de hoge energieprijzen kan het zomaar zijn dat de terugverdientijd in de praktijk een stuk korter is dan in de EML omschreven staat. Bovendien: als er op korte termijn een natuurlijk moment zal zijn, dan is de (toch al rendabele) maatregel nog goedkoper. Dus hoe hoger de energieprijs, des te interessanter het is om op energie te besparen.

Ons advies is daarom om vanuit een brede blik naar de ELM te kijken. Want door alleen de hoogst noodzakelijke maatregelen te treffen, doet u zichzelf misschien wel tekort.

Draagvlak voor wet- en regelgeving

Samen met de Koninklijke Metaalunie zet Stichting Adviescentrum Metaal zich in voor kwalitatieve wet- en regelgeving die gedragen wordt door heel het mkb-metaal. Vanuit die insteek hebben we een zienswijze ingediend op de nieuwe EML die per 1 juli 2023 van kracht wordt. We hebben per maatregel beoordeeld of deze toepasbaar is binnen de metaalsector. Hiervoor hebben we zowel de omschrijvingen als de randvoorwaarden onder de loep genomen.

Hulp of advies nodig? 

Met de deadline voor de informatieplicht op 1 december 2023, is het goed om al op tijd maatregelen te treffen. Niet in de minste plaats omdat u hiermee uiteindelijk geld bespaart. 

Wilt u advies over welke maatregelen u het beste kunt nemen? Of kunt u ondersteuning gebruiken bij het rapporteren voor de informatieplicht energiebesparing? Neem dan gerust contact op met Erik Schepers, adviseur milieu en duurzaamheid.

Meer weten over de stand van zaken rondom de wet- en regelgeving over energiebesparing? Lees hier meer over de energiebesparingsplicht vanaf 2023 en de informatieplicht energiebesparing.

Expertises

Energie

Meer over Energie