Fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken: MIA\Vamil

14-04-2022

Wilt u als ondernemer fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vervroegde afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het eerste levert investeringsaftrek op en het tweede maakt dat u een groot deel van de investeringskosten kunt afschrijven op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op. 

Eén van de belangrijkste voorwaarden van de MIA\Vamil is dat uw investering op de Milieulijst staat. Elk jaar actualiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) deze Milieulijst. Hieronder leest u meer over enkele wijzigingen voor het jaar 2022 en hoe wij u kunnen helpen bij het aanvragen van de MIA\Vamil.

Lees verder

Fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken: MIA\Vamil

Extra financiële stimulans voor milieuvriendelijke investeringen

Ondernemers kunnen rekenen op extra financiële stimulans wanneer zij investeren in transitiegerichte en CO2-reducerende technieken. Het budget voor 2022 voor MIA is € 144 miljoen. Voor Vamil is in 2022 € 25 miljoen beschikbaar.

Belangrijke wijzigingen

We brengen graag de volgende wijzigingen in de Milieulijst 2022 onder de aandacht op het gebied van materialen en vervoer:

Materialen

Om investeringen in circulaire gebouwen te stimuleren, zijn de mogelijkheden uitgebreid. Ondernemers kunnen kiezen voor een gebouw met:

  • vijf bouwmaterialen met een categorie 1 productkaart in de NMD, of;
  • drie bouwmaterialen en een toestel binnen een gebouwinstallatie met een categorie 1 productkaart in de NMD, of;
  • een gebouw dat voor ten minste 50% (op volumebasis) bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. 

Hernieuwbare grondstoffen zijn grondstoffen die uit een bron worden geteeld, natuurlijk aangevuld of natuurlijk gereinigd kunnen worden op een menselijke tijdschaal.

Verder zijn de eisen aan een materialenpaspoort aangepast en duidelijker omschreven. Tot slot staan er enkele nieuwe bedrijfsmiddelen voor duurzame bouwmaterialen op de lijst, zoals betontegels van gerecycled materiaal of refurbisht (hergebruikte) plafondplaten. 

Vervoer

De MIA\Vamil biedt geen belastingvoordeel meer voor elektrische personenauto’s, tenzij deze geïntegreerde zonnepanelen hebben. Elektrische bestelauto’s blijven wel op de Milieulijst. Zij stijgen waar mogelijk in voordeel. Nieuw op de Milieulijst is een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel. Tot slot staan elektrische snor-, brom- en motorfietsen niet meer op de Milieulijst, maar speedpedelecs wel.

Kunnen we u helpen met de MIA\Vamil?

Zoals u merkt zijn de eisen behoorlijk complex en vragen om veel inzicht in materiaalherkomst en classificatie. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de MIA\Vamil – waarvoor dit jaar een subsidiebudget van €169 miljoen beschikbaar is? We kunnen beoordelen of u in aanmerking komt voor deze regeling, wat eventueel aangepast moet worden, of welke alternatieven er zijn. Neem gerust contact met ons op. 

Expertises

Milieu

Meer over Milieu