Het mkb metaal en de energietransitie: meld u aan voor de Dag van de Ondernemer

02-11-2021

Vrijdag 19 november vieren we in Nederland het ondernemerschap, tijdens de Dag van de Ondernemer. Op deze dag vraagt de Koninklijke Metaalunie extra aandacht voor het mkb metaal en de energietransitie. Ondernemers en overheden zijn van harte uitgenodigd om die dag in gesprek te gaan over de energietransitie in de praktijk, tijdens een bedrijfsbezoek aan Itter BV in Hardenberg. Stichting Adviescentrum Metaal verzorgt een introductie, waarin we ingaan op aardgasvrij en elektrificatie.

De energietransitie voor ondernemers

Jeannette Levels-Vermeer, senior adviseur op het gebied van duurzaamheid en milieu: “Thema’s als aardgasvrij, CO2-heffing, energiebelasting, de klimaatwet en Paris Proof komen regelmatig voorbij in het nieuws. Maar wat is nu wel en niet relevant voor ondernemers? Tijdens de Dag van de Ondernemer brengen we dit thema in de praktijk en zorgen we dat ondernemers zelf met de energietransitie aan de slag kunnen. Belangrijk daarbij is dat zij kunnen inspelen op toenemende vragen van klanten en de markt, voorbereid zijn op toekomstige regelgeving en dat de maatregelen economisch interessant zijn voor hun business.”

Programma

09.15 – 09.30 uur
Inloop
09.30 – 09.45 uur

Welkom door Koninklijke Metaalunie

Koninklijke Metaalunie geeft een compact overzicht van de belangen van het mkb metaal in de energietransitie en de lopende activiteiten hierbinnen.

09.45 – 10.00 uur

Energietransitie – helicopterview

Stichting Adviescentrum Metaal geeft een kort en praktijkgericht overzicht van de relevante ontwikkelingen. Hierbij wordt specifiek ingegaan op de thema’s aardgasvrij en elektrificatie.

10.00 – 10.30 uur

Energietransitie in de praktijk bij Itter BV

Henk Wiersma, Itter BV, geeft u inzicht in hun duurzaamheidsplannen. Hoe zijn zij gestart met het onderzoeken van het zelf monitoren van alle verbruiken in het nieuwe, energiezuinige pand? En hoe gaan zij op basis van deze inzichten concreet aan de slag met maatregelen die economisch renderen en variëren? Denk aan optimalisaties van machinetijden en een klimaatbeheersingssysteem waarmee een klimaatneutraal pand gerealiseerd kan worden. Itter neemt u mee in de techniek en de impact van de duurzaamheidsmaatregelen/plannen binnen het bedrijf en daarbuiten.

10.30 – 10.45 uur
Korte pauze
10.45 – 11.15 uur

Energietransitie – wat heeft u nodig

In een interactieve sessie met de verantwoordelijke gedeputeerde Tijs de Bree gaat u met andere ondernemers en Itter in gesprek. Samen willen we scherp krijgen wat het mkb metaal – en u in het bijzonder – nodig hebben om een (concurrentie)positie binnen de transitie te handhaven.

11.15 – 11.30 uur

Energietransitie – mogelijk vervolg

Conclusies uit het gesprek met de gedeputeerde en concreet aanbod om u verder te helpen.

11.30 – 13.00 uur
Lunch en rondleiding 

Aanmelden 

Landelijke, regionale en lokale ondernemers en overheden zijn van harte welkom tijdens de Dag van de Ondernemer bij Itter BV in Hardenberg. Aanmelden kan via deze link en aanmeldknop.