De meest voorkomende afwijkingen uit compliance audits

22-03-2021

Voor verschillende bedrijven voeren we als externe partij compliance audits uit. Tegenwoordig doen we dat met behulp van ons online managementsysteem MIDAS. Dit systeem zorgt ervoor dat bedrijven zelf de touwtjes in handen krijgen en biedt houvast bij het herstellen van afwijkingen. In dit artikel zetten we de meest voorkomende afwijkingen uit compliance audits op een rij.

Lees verder

De meest voorkomende afwijkingen uit compliance audits

De top 5 afwijkingen uit compliance audits

Bent u benieuwd welke afwijkingen we het vaakst tegenkomen tijdens onze compliance audits? Dit is onze top 5:

Afwijkingen in relatie tot de opslag van gevaarlijke stoffen

We zien vaak dat gevaarsignalering (waarschuwingsborden en -stickers) niet volledig is. Of dat de opslagvoorziening, de kast bijvoorbeeld, niet voldoet aan de brandwerendheid- of afstandseisen. Daarnaast komen we regelmatig incomplete of verouderde veiligheidsbladen tegen.

Stoffen die niet goed worden beoordeeld op de gevaaraspecten

Dit aspect zien we vaak als er nieuwe stoffen worden ingekocht, of bij milieugevaarlijke stoffen (ADR 8). Deze stoffen staan soms opgeslagen bij andere stoffen waarmee ze kunnen reageren. Ook komen we weleens tegen dat deze stoffen samen staan opgeslagen in of boven dezelfde lekbak.

Kleinere afwijkingen rondom het thema bodembescherming

Een voorbeeld van zo’n kleinere afwijking is dat bodembedreigende stoffen niet boven een bodembeschermende voorziening worden opgeslagen, zoals een vloeistofdichte vloer of lekbak. In andere gevallen is de lekbak niet leeg.

Administratieve zaken zijn niet op orde

Rondom de administratie gaan zaken vaak mis, omdat de ondernemer druk is met het ondernemen zelf. Zo kan het voorkomen dat de melding Activiteitenbesluit niet, of te laat wordt gedaan. Daarmee is de dus de wettelijke grondslag niet juist. In het kader van Wet natuurbescherming en de gewijzigde verplichtingen bij bestaand gebruik speelt dit ook.

Een beperkte bewijsvoering aanwezig

We zien regelmatig dat keuringsrapporten ontbreken van stookinstallaties, tanks, brandstofleidingen, airco’s of andere installaties. In andere gevallen zijn er wel weer rapporten, maar geen logboeken of certificaten.

Heeft u alles op orde qua compliance?

Wilt u zelf in control zijn als het gaat om het voldoen aan de milieueisen? En aantoonbaar een stap voor zijn op het vlak van milieu (en Arbo)? Daarbij kunnen wij – met ons online managementsysteem MIDAS – u helpen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van MIDAS? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 030 231 13 77, of stuur een e-mail naar midas@lbpsight.nl. Onze adviseurs leggen u graag uit hoe MIDAS in uw bedrijf kan worden ingezet.

Lees ook eens ons artikel ‘Als bedrijf zelf in control na een compliance audit

Expertises

Arbo & veiligheid

Meer over Arbo & veiligheid

Milieu

Meer over Milieu