Terberg Group wint Familiebedrijven Award 2017

13-04-2017

In De Nieuwe Kerk in Den Haag is vanmiddag de Familie Bedrijven Award 2017 uitgereikt aan Terberg Group. Bestuursvoorzitter George Terberg ontving de prijs van Prinses Laurentien. Volgens de jury is het 148 jaar oude familiebedrijf een uitblinker in innovatie en betrokkenheid.

Lees verder

Terberg Group wint Familiebedrijven Award 2017

Terberg is leverancier van specialistische industriële voertuigen en is ook bekend als autoleasemaatschappij. Het bedrijf is actief in negen landen. Sinds twee weken leidt de vierde generatie het familiebedrijf. Terberg is een deelnemer van de Stichting Adviescentrum Metaal.

Belang voor Nederlandse economie

De prijs - die voor de vijfde keer werd uitgereikt - onderstreept het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie. Ongeveer 70 procent van de Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf, denk aan Heineken, Van der Valk, C&A en Zeeman, maar ook kleinere ondernemingen. Dit soort bedrijven zijn verantwoordelijk voor de helft van de werkgelegenheid in Nederland. 

Familiebedrijven worden geroemd om hun langetermijnvisie en stabiliteit. "Ze zijn minder afhankelijk van andere bedrijven en zijn dan ook beter de crisis doorgekomen", zegt hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht Roberto Flören van Universiteit Nyenrode. 

Opvolging 

Maar volgens Flören kun je de voordelen van een familiebedrijf ook door een andere bril bekijken. "Een bedrijf kan kansen laten liggen door minder samen te werken met andere bedrijven en er kan weinig doorstroom zijn in leidinggevende functies." 

Ilse Matser, lector familiebedrijven aan de hogeschool Windesheim, zegt dat als een jongere generatie de leiding van een bedrijf overneemt vooral de periode erna lastig is. "Soms kan de oudere generatie niet loslaten en de bestuursfunctie niet helemaal overlaten aan de junioren." Zij adviseert bedrijven goed vast te leggen hoe de besluitvorming in de toekomst zal gaan. 

Spelregels

George Terberg zegt dat als je als familielid wilt werken bij Terberg Group je minimaal een hbo- of wo-opleiding moet hebben afgerond. Ook is vijf jaar werkervaring bij een ander bedrijf een verplichte voorwaarde. "Die spelregels hebben wij als familie vastgelegd, want kwaliteit staat voorop. Tot nog toe is de opvolging dan ook goed gegaan", zegt Terberg. 

Brabantia, Koninklijke A-ware Food Group en Koninklijke Zeelandia waren ook genomineerd voor de onderscheiding. Eerder wonnen Gassan Diamonds, Westland Kaas, Koninklijke De Heus en Enza Zaden de award. De familiebedrijven Award is een jaarlijkse award voor het boegbeeld van de Nederlandse familiebedrijven. Opgericht door John Fentener van Vlissingen in 2012.

Advies nodig?

Ook gebruik maken van het advies en de expertises van de Stichting Adviescentrum Metaal? Word lid!

Enkele voordelen van het lidmaatschap:

  • advies van deskundige adviseurs
  • interessante workshops en thema-avonden
  • begeleiding
Contact
Bezoekadres:
Kelvinbaan 40
3439 MT Nieuwegein

Postadres:
Postbus 1461
3430 BL Nieuwegein

030-6930055
info@metaaladvies.nl